POTRZEBNE MATERIAŁY:
Na początek trzeba zagnieść masę solną. Masa solna składa się z soli, mąki i wody. Spokojnie, nie potrzebujecie wagi do odmierzenia składników. Nieważne czy użyjecie łyżki, szklanki czy filiżanki. Zasada jest bardzo prosta - trzeba użyć tyle samo soli i mąki (czyli na przykład: 1 szklanka soli + 1 szklanka mąki). Kiedy suche składniki znajdą się już w misce, dolewajcie w małych ilościach wodę i zagniatajcie ręką. Masa musi finalnie przypominać ciastolinę. Jeżeli się kruszy i pęka - dodajcie trochę wody, a jeśli klei do rąk i jest rzadka - dodawajcie po łyżce soli i mąki aż do uzyskania idealnej konsystencji. Tak wykonaną masę możecie dowolnie formować, a po wyschnięciu także pomalować farbami.
WYKONANIE
Uformuj z ciasta niewielki placek. Nożem zaznacz kształt rozgwiazdy (5 ramion).
Odetnij i odrzuć zbędne kawałki. Wykałaczką zrób linie i dziurki na ramionach.
Nie zapomnij o otworze na sznurek.
Rozgwiazdy muszą dobrze wyschnąć (z zależności od wielkości nawet kilka dni). Ustaw je delikatnie na papierze lub kartonie na parapecie.
Na koniec wystarczy nawlec rozgwiazdy na sznurek (można wykonać węzły, żeby rozgwiazdy nie przesuwały się) i są gotowe do zawieszenia :)
POWODZENIA!
MARLENA KAPICA
Źródła: praca własna