środa, 13 maja 2020

Co można wyczarować z mniszka?

Spotkać go można w całej Polsce, rośnie na polach, pastwiskach, ogródkach, a nawet niezbyt gęstych lasach. Kocha słońce i tak jak słońce sam jest żółty i okrągły. Mowa oczywiście o mniszku lekarskim. Zwykle nazywamy go mleczem lub dmuchawcem, ale jego nazwa rodzajowa wzięła się nie bez powodu - mniszek ma właściwości lecznicze. Co to znaczy? Wzmacnia naszą odporność i pomaga naszemu organizmowi wrócić do zdrowia, gdy już się rozchorujemy. Choć dla wielu ogrodników i rolników jest tylko chwastem, to odpowiednio przyrządzony leczy ból gardła i ma działanie przeciwzapalne.

Zachęcam Was do wykonania własnej roboty "miodu" z mniszka lekarskiego (na Śląsku nazywany jest syropem z mlecza, w Małopolsce - syropem z maja), który przyda Wam się jesienią lub zimą dla wzmocnienia odporności. Choć do jesieni jeszcze daleko, syrop trzeba zrobić już teraz - majowe kwiaty mniszka najlepiej nadają się do sporządzenia mikstury. Powodzenia!



Na początek musicie zgromadzić aż 500 kwiatów mniszka (samych kwiatów, bez liści i łodyg). Na tym etapie obowiązuje kilka zasad.

1. Nie zbierajcie kwiatów przy drogach, raczej wybierzcie się na łąkę/pastwisko (pytając właściciela o zgodę zapytajcie też, czy trawa nie została nawieziona pestycydami - takie kwiaty mogą być dla nas trujące i nie wolno ich zbierać!).
2. Wybierzcie się na zbiory rankiem lub w godzinach południowych, zrywajcie tylko w pełni rozwinięte kwiaty
3. Po zebraniu wyłóżcie kwiaty na pergamin i zostawcie na 2 godziny w słonecznym miejscu - w tym czasie owady (jeżeli były w kwiatach) się wyprowadzą



SKŁADNIKI: 
zdjęcie pochodzi z superbutelki.pl


500 kwiatów mniszka lekarskiego

1 litr wody
4 cytryny
1 kilogram cukru




WYKONANIE:

1) Kwiaty należy dokładnie umyć, przełożyć go garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 min, po tym czasie należy wyłączyć ogień i tak przygotowany wywar odstawić na noc
2)Następnego dnia wywar należy odcedzić przez sito lub gazę tak, aby uzyskać płyn.
3) Dodać sok z cytryn, cukier i gotować przez około 2 godziny na małym ogniu, aż osiągnie konsystencję lejącego miodu. 
4) Syrop przelać do słoików, zakręcić wieczka i odwracać "do góry dnem", pozostawić do wystudzenia. Data ważności dla takiego syropu to 12 miesięcy.


WAŻNE! Pamiętajcie o zachowaniu ostrożności w czasie gotowania. Młodsi uczniowie powinni skorzystać z pomocy osoby dorosłej.



Mniszek lekarski to także wdzięczny materiał do wykonania wianka czy bukietu polnych kwiatów, a kiedy przekwitnie możemy cieszyć się niezliczoną ilością dmuchawców, które rozsiane dają początek nowym roślinom.


grafika pochodzi ze strony: http://jagoda777.blogspot.com/2012/09/jak-zrobic-wianek-z-kwiatow-polnych.html

Marlena Kapica

Źródła:
https://pantabletka.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego-z-mlecza-przepis/
https://www.medianauka.pl/mniszek-pospolity
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza-aa-gejP-zZaP-qaP9.html