Skąd wziął się hamburger? Danie, które powszechnie jest uważane za symbol Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego miasta Hamburg. To tam zaczęto przyrządzać kotlety z siekanego mięsa wołowego. Przepis do Ameryki przywieźli ze sobą niemieccy imigranci. Amerykanie zainspirowali się "Hamburg steakiem" i udoskonalili potrawę wzbogacając ją o bułkę, warzywa i sos - tak powstał hamburger wyglądem i smakiem zbliżony do znanego nam dziś. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego przygotowano w 1838 roku, jednak prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku. Danie zyskało sławę w wieku krajach na świecie, obecnie powstaje wiele restauracji, które specjalizują się właśnie w serwowaniu burgerów.
CIEKAWOSTKI
- Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu, co daje łącznie 14 milionów hamburgerów rocznie. Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy!
- Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982 w mieście Rutland, w Północnej Dakocie. Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób, a sam kotlet ważył aż 1 628 kilogramów.
- Hamburger doczekał się wielu odmian, wśród nich najpopularniejsze to cheeseburger (z serem), fishburger (burger z filetem rybnym), chickenburger (z kotletem drobiowym), vegeburger (bez mięsa), ale najciekawszy wydaje mi się blackburger czyli czarny hamburger (kolor wynika z barwnika, a nie z tego, że jest spalony :)
ZDROWY HAMBURGER?
Hamburgery kochają miliony ludzi na świecie, ale niestety należą do bardzo niezdrowych dań -zawierają mało witamin, dużo cukru i tłuszczu, a dodatkowo często jada się je w towarzystwie smażonych frytek i słodkich napojów. Eksperci w dziedzinie żywienia podkreślają jednak, że hamburger zrobiony w domu, z użyciem dobrej, pełnoziarnistej bułki, kotleta z chudej wołowiny, świeżych warzyw i sosu ziołowego na bazie jogurtu naturalnego to dobra alternatywa dla sklepowego, niezdrowego fastfoodu. Dlatego nie namawiamy Was do kupowania hamburgerów, ale do przyrządzenia ich od czasu do czasu w domu. Jeśli ktoś z Was nabrał ochoty to z okazji Dnia Hamburgera może go wykonać na przykład według przepisu w linku poniżej
Teraz możecie świętować bez obaw o swoje zdrowie, smacznego :)
Marlena Kapica
Źródła:
https://www.travelplanet.pl/przewodnik/usa/kultura.html
https://beszamel.se.pl/przekaski/domowy-hamburger-z-kurczakiem-pyszny-i-zdrowy,7937/
http://www.veronique.pl/swiatowy-dzien-hamburgera/