czwartek, 28 maja 2020

28 maja - Światowy Dzień Hamburgera

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera.


Skąd wziął się hamburger? Danie, które powszechnie jest uważane za symbol Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego miasta Hamburg. To tam zaczęto przyrządzać kotlety z siekanego mięsa wołowego. Przepis do Ameryki przywieźli ze sobą niemieccy imigranci. Amerykanie zainspirowali się "Hamburg steakiem" i udoskonalili potrawę wzbogacając ją o bułkę, warzywa i sos - tak powstał hamburger wyglądem i smakiem zbliżony do znanego nam dziś. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego przygotowano w 1838 roku, jednak prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku. Danie zyskało sławę w wieku krajach na świecie, obecnie powstaje wiele restauracji, które specjalizują się właśnie w serwowaniu burgerów. 


CIEKAWOSTKI


  • Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu, co daje łącznie 14 milionów hamburgerów rocznie. Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy!
  • Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982 w mieście Rutland, w Północnej Dakocie. Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób, a sam kotlet ważył aż 1 628 kilogramów.
  • Hamburger doczekał się wielu odmian, wśród nich najpopularniejsze to cheeseburger (z serem), fishburger (burger z filetem rybnym), chickenburger (z kotletem drobiowym), vegeburger (bez mięsa), ale najciekawszy wydaje mi się blackburger czyli czarny hamburger (kolor wynika z barwnika, a nie z tego, że jest spalony :)

ZDROWY HAMBURGER?

Hamburgery kochają miliony ludzi na świecie, ale niestety należą do bardzo niezdrowych dań -zawierają mało witamin, dużo cukru i tłuszczu, a dodatkowo często jada się je w towarzystwie smażonych frytek i słodkich napojów. Eksperci w dziedzinie żywienia podkreślają jednak, że hamburger zrobiony w domu, z użyciem dobrej, pełnoziarnistej bułki, kotleta z chudej wołowiny, świeżych warzyw i sosu ziołowego na bazie jogurtu naturalnego to dobra alternatywa dla sklepowego, niezdrowego fastfoodu. Dlatego nie namawiamy Was do kupowania hamburgerów, ale do przyrządzenia ich od czasu do czasu w domu. Jeśli ktoś z Was nabrał ochoty to z okazji Dnia Hamburgera może go wykonać na przykład według przepisu w linku poniżej

LINK👉Przepis - zdrowy hamburger

Teraz możecie świętować bez obaw o swoje zdrowie, smacznego :)


Marlena Kapica

Źródła:
https://www.travelplanet.pl/przewodnik/usa/kultura.html
https://beszamel.se.pl/przekaski/domowy-hamburger-z-kurczakiem-pyszny-i-zdrowy,7937/
http://www.veronique.pl/swiatowy-dzien-hamburgera/