piątek, 3 kwietnia 2020

CIASTECZKA OWSIANE

BARDZO ZDROWE, BARDZO POŻYWNE, IDEALNE 
NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY CZY W DOMU.


SKŁADNIKI
100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów (mogą być orzechy włoskie)
50 g mielonych orzechów laskowych
50 g brązowego cukru
110 g masła
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia


WYKONANIE
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C
W małym garnku rozgrzej masło. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Do suchych składników wlej roztopione masło, wymieszaj i dodaj rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszaj. Na samym koniec do masy dodaj rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką porcje ciasta , spłaszcz je lekko. Wstaw blachę z ciasteczkami na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu ciasteczka będą miękkie, poczekaj aż wystygną.



SMACZNEGO


Wspólne pieczenie pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i doskonali zdolności manualne. Jest to okazja, by nauczyć dziecko wielu prostych czynności w kuchni a także umacniać więzi by budować nowe relacje.

J.Zywert