BARDZO
ZDROWE, BARDZO POŻYWNE, IDEALNE
NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY CZY
W DOMU.
SKŁADNIKI
100
g mąki pszennej
50
g płatków owsianych
50
g mielonych migdałów (mogą być orzechy włoskie)
50
g mielonych orzechów laskowych
50
g brązowego cukru
110
g masła
50
g rodzynek
1
jajko
1
łyżeczka cukru waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 190°C
W małym garnku rozgrzej
masło. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: płatki
owsiane, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy, cukier, cukier
waniliowy i proszek do pieczenia.
Do
suchych składników wlej roztopione masło, wymieszaj i dodaj
rozbełtane jajko. Całość ponownie wymieszaj. Na samym koniec do
masy dodaj rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj
łyżką porcje ciasta , spłaszcz je lekko. Wstaw blachę z
ciasteczkami na 15 minut do piekarnika. Po upieczeniu ciasteczka będą
miękkie, poczekaj aż wystygną.
SMACZNEGO
Wspólne
pieczenie pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i
doskonali zdolności manualne. Jest to okazja, by nauczyć dziecko
wielu prostych czynności w kuchni a także umacniać więzi by
budować nowe relacje.
J.Zywert